חדש! משלוחים לכל הארץ בעלות 35 ש"ח
חדש! משלוחים לכל הארץ בעלות 35 ש"ח

לחץ תוך עיני – גלאוקומה

לחץ תוך עיני (גלאוקומה) הוא לחץ הנוזל הממלא את החלל בעין, בין העדשה לרשתית. מונח זה משמש באופטלמולוגיה למדידת לחץ הנוזל בתוך העין. הערך התקין של לחץ תוך- עיני, הקרוי גם IOP הוא בטווח 10-21 מ’’מ כספית.

מהי גלאקומה?

הגלאקומה הינה מחלת עיניים שכיחה שמסוגלת לגרום לנזק משמעותי לעצב הראייה ותוצאה מכך עלול להיפגע שדה ראייה ובהמשך גם חדות הראייה באותה העין. מחלת הגלאוקמה לרוב אינה מלווה בסימנים כלשהם בשלבים המוקדמים ואפילו הבינוניים של המחלה ולכן ללא בדיקה של רופא עיניים או אופטומיטריסט עלול להתפתח נזק משמעותי לראייה מבלי שאדם יחוש ויבין שמשהו אינו כשורה.

ברגע שהמחלה אובחנה החולה יקבל תרופה כטיפות עיניים כדי לעצור או לכל הפחות להאט את התקדמות המחלה.

ישנם סוגים שונים של גלאוקומה: גלאוקומה זווית פתוחה ו גלאוקומה זווית סגורה . גלאוקומה זווית פתוחה הינו הסוג השכיח ביותר. כשני שליש מהחולים חולים בסוג זה של גלאקומה.

לחץ תוך עיני

מה החשיבות של בדיקת לחץ?

בדיקת הלחץ הינה פעולה מהירה, קלה לביצוע, לא כואבת (מעט מטרידה) ולא מסוכנת כאשר מבוצעת בצורה נכונה. יחד עם בדיקה של רשתית העין, ראש עצב הראייה, בדיקת שדה הראייה ועוד, נקבל מידע לגבי קיום גלאוקומה ושלבי המחלה.

רובנו אינם מודעים לעובדה שלחץ תוך עיני גבוה אינו מורגש ולא ניתן לזהות אותו באופן עצמאי . ה”לחץ בעיניים” אשר מרגישים בזמן עייפות, מאמץ, תחילת היום או סופו אינו קשור ללחץ תוך עיני . לכן מומלץ לבצע בדיקת לחץ תוך עיני החל מגיל 40 , בתדירות של שנה-שנתיים ובהתאם לקביעת רופא העיניים.

במקרים נדירים של גלאוקומה אקוטית בהם הלחץ עולה משמעותית באופן מיידי (למשל עקב חסימת ניקוז מי הלשכה דרך הטרבקולום בהתרחבות אישון) יופיעו כאבים עזים הדורשים טיפול מיידי.

האם בדיקת לחץ היא תמיד מדויקת?

בדיקת לחץ תוך עיני IOP אינה מדויקת במקרים רבים. יש השפעה של עובי הסקלרה (לובן העין), צורת המדידה, לחץ דם גבוה או נמוך ונתונים רבים אחרים. לחץ תוך עיני מווסת על ידי מערכת מורכבת של פרמטרים שונים הקובעים את רמת יצור הנוזל ורמת הניקוז והספיגה שלו. שיבוש באחד הגורמים עלול לשנות את סה”כ הלחץ בעין ולגרום לנזקים לרשתית.

למרות זאת, בדיקת הלחץ חשובה ונותנת אינדיקציה רבת משמעות, גם אם הדיוק בה חלקי.

האם הלחץ בעין ימין גבוה מעין שמאל?

מחקר מעניין נערך על מעל ל 100 נבדקים להם אין הבדלים משמעותיים בין ימין ושמאל מבחינת מבנה העין, מבנה הקרנית (עובי וקימורים), עין דומיננטית ועוד. המחקר שהתפרסם לאחרונה הראה שלחץ תוך עיני גבוה יותר בעין ימין. חיפשו סיבה פיזיולוגית לכך והגיעו למסקנה שהלחץ גבוה יותר בעין שנבדקת ראשונה ללא קשר אם היא עין ימין או עין שמאל.

כאשר בדקו קודם את עין שמאל ראו שהלחץ בעין זו גבוה יותר. הבדיקה נערכה לאחר שבועיים מהבדיקה הראשונה כדי לקבל נתונים אובייקטיביים ככל האפשר. מסתבר שעקב הרגלים ישנים ושיטות עבודה שמונחלות מדור לדור ברפואת עיניים ובאופטומריה נהוג לבדוק קודם את עין ימין ואחריה את עין שמאל. מסיבה זו סיקו בטעות שהלחץ בימין גבוה משמאל.

ההבדלים במדידת הלחץ בין העיניים היו של 0.6 עד 1 מ”מ/כספית בממוצע בין העיניים. לשם דוגמא, בעין ימין שנבדקה ראשונה נמדד 15 מ”מ כספית ואילו בשמאלית שנבדקה שנייה היה 14 מ”מ כספית.

לא ברורה לגמרי הסיבה בעטייה הלחץ בעין הנבדקת ראשונה גבוה יותר, ככל הנראה הסיבה להפרשים בלחץ היא התנהגותית והשפעה של הבדיקה עצמה על התוצאות. הנבדק סוגר את העיניים חזק יותר בעין אחת, לחוץ יותר בעין הראשונה ופחות בשנייה, יודע שהבדיקה מיד מסתיימת ועבר כבר את מחצית הדרך ועוד. יתכן שקיימות סיבות נוספות להבדלי הלחץ במדידה, והדבר נחקר במחקרים נוספים.

לא ברורה לגמרי הסיבה בעטייה הלחץ בעין הנבדקת ראשונה גבוה יותר, ככל הנראה הסיבה להפרשים בלחץ היא התנהגותית והשפעה של הבדיקה עצמה על התוצאות. הנבדק סוגר את העיניים חזק יותר בעין אחת, לחוץ יותר בעין הראשונה ופחות בשנייה, יודע שהבדיקה מיד מסתיימת ועבר כבר את מחצית הדרך ועוד. יתכן שקיימות סיבות נוספות להבדלי הלחץ במדידה, והדבר נחקר במחקרים נוספים.

מהו לחץ תוך עיני?

 לחץ תוך עיני הוא מצב רפואי שבו הלחץ בתוך חלל העין גבוה מהרגיל, מעל הנורמה, מה שעלול להוביל לנזק לעצב הראייה ואובדן ראייה אם הוא אינו מטופל. למרות שזוהי בעיה נפוצה יחסית, רבים אינם מודעים לסכנות הכרוכות במצב זה, מה שהופך את ההתמודדות עם התופעה למאתגרת עוד יותר. הסיבה העיקרית ללחץ תוך עיני גבוה היא בדרך כלל חסימה בזרימת הנוזל התוך-עיני, המובילה לעלייה בלחץ במשך הזמן. לפיכך, חשוב להכיר את הגורמים לכך ואת דרכי הטיפול השונות כאשר מזהים לחץ מסוג כזה.

כיצד נוצר לחץ תוך עיני?

לחץ תוך עיני נוצר כאשר יש חוסר איזון בין הייצור והסילוק של נוזל העין. העין מייצרת באופן קבוע נוזל חדש באמצעות מבנה המכונה הגוף הציליארי, בעוד שהנוזל הישן מוסר דרך צינור ניקוז בפינה הקדמית של העין. כאשר צינור הניקוז נחסם או שייצורו של נוזל חדש מוגבר, הלחץ בתוך העין עולה.

חסימה בצינור הניקוז הזה יכולה להיגרם ממספר גורמים:

  1. גיל מבוגר הוא אחד הגורמים העיקריים, כיוון שהצינור נוטה להיסתם עם השנים.
  2. מחלות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה וכולסטרול גבוה גם מגבירות את הסיכון לחסימה.
  3. פגיעה בעין, כמו חבלה או ניתוח קודם, יכולה לשנות את זרימת הנוזלים ולגרום ללחץ מוגבר.
  4. פגם מולד בצינור עצמו יכול לגרום ללחץ תוך עיני גבוה כבר מלידה.
  5. מצבים כמו גידולים בתוך העין או דלקות עיניים חריפות גם יכולים לגרום להפרעה בזרימת הנוזלים ולעלייה בלחץ התוך-עיני.

כיצד בא לידי ביטוי לחץ תוך עיני

בשלבים המוקדמים, לחץ תוך עיני עשוי להיות חסר תסמינים ולהימשך שנים ארוכות ללא שיורגש על ידי החולה. זאת מכיוון שהנזק לעצב הראייה הוא הדרגתי ואינו מורגש בהתחלה. עם התקדמות המחלה, התסמינים יכולים לבוא לידי ביטוי בתצורת ראייה מטושטשת, מעורפלת או פחות חדה מהרגיל. הסובלים מכך עשויים גם לדווח על כאבי ראש, תחושת חוסר נוחות או לחץ קל ודקירות בתוך העין, הילות סביב אורות, והרעה בראיית הלילה.

במקרים חמורים יותר, שבהם הלחץ בתוך העין גבוה מאוד, התסמינים יכולים להיות משמעותיים יותר, ולכלול נפיחות בבלוטת הדמעות, כאב עז בעין, צהבת או טשטוש ראייה, ראייה כפולה וגם סינוור. תסמינים אלה הם סימנים לנזק רציני לעצב הראייה, שאם לא יטופל עלול להוביל לאיבוד ראייה קבוע ובלתי הפיך. בכל מקרה, חשוב לא להתעלם מהתסמינים ולפנות באופן מידי לרופא עיניים לבירור המצב. ככל שהמצב יאובחן וייטופל בשלב מוקדם יותר, כך יהיה קל יותר לשלוט בלחץ ולמנוע נזק לראייה.

האם לחץ תוך עיני יכול להופיע בכל גיל

לחץ תוך עיני יכול להופיע בכל גיל, אך הוא נפוץ יותר בקרב מבוגרים מעל גיל 40. עם זאת, קיימים מספר גורמי סיכון שעלולים לגרום ללחץ תוך עיני אצל צעירים יותר. לדוגמה, אנשים עם היסטוריה משפחתית של לחץ תוך עיני נמצאים בסיכון מוגבר לפתח את המצב. מחקרים הראו כי אם הורה או קרוב משפחה אחר סובלים מלחץ תוך עיני, הסיכון עולה משמעותית. בנוסף, מחלות כרוניות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה וכולסטרול גבוה, או חשיפה לפגיעות עין יכולות להגביר את הסיכון בכל גיל.

לחץ תוך עיני יכול גם להיות נרכש בעקבות שימוש בתרופות מסוימות. סטרואידים, תרופות נגד דיכאון מסוימות ותכשירים לטיפול בגידולים הן דוגמאות לתרופות שעלולות לגרום לעלייה בלחץ התוך עיני כתופעת לוואי. לכן חשוב לעקוב אחר הלחץ התוך-עיני בכל גיל ולא להתעלם מסימנים אפשריים.

מבחינה סטטיסטית, כ-3% מהאוכלוסייה הכללית סובלים מלחץ תוך עיני. שיעור זה עולה לכדי 5% בקרב אוכלוסיית מבוגרים מעל גיל 65, אבל, יש גם לקחת בחשבון שלחץ תוך עיני יכול לפגוע גם בילדים וצעירים בעקבות גורמי סיכון שונים.

אילו בדיקות מזהות לחץ תוך עיני

יש מספר בדיקות שיכולות לאבחן ולעקוב אחר לחץ תוך עיני:

  1. בדיקת לחץ תוך עיני (טונומטריה) היא הבדיקה הנפוצה ביותר לזיהוי לחץ תוך עיני גבוה. בבדיקה זו, רופא עיניים או אופטומטריסט מודד את הלחץ בתוך העין באמצעות מכשיר קטן המכונה טונומטר. הטונומטר יכול לעבוד בשיטות שונות, כמו הפעלת ריסוס אוויר קליל על העין, או לחיצה עדינה על קרנית העין.
  2. בדיקת גוניוסקופיה היא בדיקה אופטית נוספת שבה הרופא בוחן את זווית העין, המכונה גוניה, באמצעות מיקרוסקופ מיוחד. זאת כדי לאבחן חסימות אפשריות בזרימת הנוזל התוך-עיני ובצינור הניקוז. במקרים רבים, חסימה בזווית העין היא הגורם ללחץ התוך-עיני המוגבר.
  3. בדיקת OCT מתבססת על טכנולוגיה מתקדמת המספקת תמונות ממוחשבות של ממדי השכבות השונות בתוך העין. הסריקה יכולה לסייע באבחון ובמעקב אחר מצב לחץ תוך עיני, ולזהות שינויים הקשורים לנזק לעצב הראייה.
  4. במקרים מסוימים, בהם יש חשד לגורם מבני ללחץ התוך-עיני, ייתכן שיידרשו בדיקות דימות נוספות כמו סריקת CT או MRI . בדיקות אלו יכולות לגלות גידולים, דלקות או מצבים אנטומיים אחרים הפוגעים בזרימת נוזלי העין.

ניתן לשלב בין כמה בדיקות שונות כדי לקבל תמונה מלאה ככל הניתן על מצב הלחץ התוך עיני ובהתאם לקבוע איזה טיפול נדרש.

האם לחץ תוך עיני יכול לעבור

ברוב המקרים, לחץ תוך עיני הוא מצב כרוני שאינו נעלם לחלוטין מעצמו. יחד עם זאת, ניתן לשלוט בלחץ התוך עיני ולמנוע את הידרדרות המצב והנזק לראייה באמצעות טיפול רפואי מתאים ומעקב צמוד. הטיפול העיקרי ללחץ תוך עיני כולל תרופות אופטלמיות (טיפות עיניים) מסוגים שונים. במקרים בהם הטיפול התרופתי אינו יעיל מספיק, עשויים להידרש הליכים ניתוחיים כדי לשפר את זרימת הנוזל והרחקתו מתוך העין. למשל ניתוח לייזר, שתלים לשיפור הניקוז של נוזלי העין, וטרבקולקטומיה – ניתוח לפתיחת צינור הניקוז הסתום.

חשוב לציין שגם לאחר טיפול וניתוח מוצלחים, המטופל עדיין יחויב להמשיך ולקחת טיפות עיניים וטיפול התומך לשמירה על לחץ תוך עיני תקין לאורך זמן. בנוסף, שינויים באורח החיים כולל תזונה מאוזנת וטובה עשויים לעזור לווסת את רמות הלחץ התוך עיני. למשל, ירידה במשקל, צמצום צריכת נתרן ופעילות גופנית סדירה תורמים לשמירה על לחץ דם תקין, מה שיכול להקל על היווצרות לחץ תוך עיני.

תוך טיפול נכון ומעקב רפואי קבוע, רוב הסובלים ממקרים של לחץ עיני עשויים לשמור על בריאות העיניים ואיכות ראייה טובה לאורך זמן. עם זאת, חשוב להיות ערניים לשינויים כלשהם ולא להתעלם מחזרה של תסמינים.

האם מומלץ להיות במעקב גם כאשר לא מקבלים טיפול

כן, מומלץ מאוד להיות במעקב רפואי קבוע גם אם לא מקבלים טיפול פעיל ללחץ תוך עיני בשלב זה. יש מספר סיבות חשובות לכך:

  1. לחץ תוך עיני הוא מצב כרוני ומתמשך שיכול להשתנות עם הזמן. גם אם הלחץ נשמר בתחום הנורמלי בהווה, הוא עלול לעלות באופן הדרגתי ללא תסמינים מורגשים, עד שיתחיל לגרום נזק לעצב הראייה. מעקב קבוע מאפשר לזהות עליות כאלה וליזום טיפול מונע בזמן.
  2. בדיקות מעקב סדירות יכולות לזהות שינויים מבניים או אנטומיים בעין שעלולים להשפיע על הלחץ התוך עיני. זיהוי מוקדם של גורמים אלה יכול למנוע הידרדרות במצב ולכן ביצוע בדיקת לחץ תוך עיני באופן סדיר בהחלט יכולה להיות הפתרון.
  3. המעקב התקופתי דורש ביצוע בדיקות מגוונות דוגמת טונומטריה, גוניוסקופיה, OCT ובדיקות דימות נוספות לפי הצורך. אלו חיוניות כדי לקבל תמונה מלאה של מצב הלחץ התוך עיני ולזהות שינויים מוקדמים ככל הניתן.
  4. גם אם הלחץ נותר תקין, ייתכן ויהיו המלצות ליישום אמצעים לשמירה על בריאות העיניים כמו עמידה בפרקי מנוחה לעיניים, שינויי תזונה וסגנון חיים, או שימוש בטיפות מיוחדות. המעקב יאפשר לגורם הטיפולי להדריך בנושאים אלה.
  5. המשך המעקב מאפשר לגורם הטיפולי להכיר את הפרופיל הייחודי של עין המטופל וההתקדמות האופיינית למצב, מה שיכול לסייע באבחון וטיפול עתידיים במידת הצורך.

מסקנה:

למדידת לחץ תוך עיני יש חשיבות רבה במעקב אחר גלאוקומה. המדידה אינה מדויקת לחלוטין ויש להתייחס גם לעין הנבדקת ראשונה כגורם משפיע על הלחץ הנמדד. להבדלים בלחצים יש השפעה על הטיפול במקרים של גלאוקומה ובמעקב כללי, ולכן יש להחליף בין העין שנבדקת ראשונה בכל בדיקה, לבצע בדיקות במספר ביקורים ולהיות מודעים לחוסר דיוק לשינוי האפשרי בתוצאות.

חוששים שאתם סובלים מלחץ תוך עיני?

ויז'ן קליניק הוא המקום הנכון לפנות אליו. המכון מבצע מגוון של בדיקות עיניים, לרבות בדיקת לחץ תוך עיני, המתבססת על הטכנולוגיות מהמובילות והנחשבות ביותר כיום. לפרטים נוספים אודות בדיקה זו ובדיקות אחרות, ומענה לכל שאלה, צרו אתנו קשר בטלפון 077-4060344. נשמח לעמוד לרשותכם ולעזור בכל עניין ובקשה.

אופטיקה רחובות – אופטיקה ויז'ן קליניק מציעה מגוון רחב של בדיקות כולל בדיקת לחץ ותשמח לסייע לכם. צרו עימנו קשר עוד היום.

גלאקומה | לחץ תוך עיני | תסמינים | מחלת עיניים