סובלים מיובש ועייפות עינית אחרי שעות ארוכות עם עדשות מול...
משקפיים אחרי ניתוח קטרקט – ובעברית: ירוד, חייבים להיות אופטימליים ונכונים לאחר ההליך, ולעתים לטפל בבעיית ראייה שהניתוח לא יכול לתת לה מענה. קטרקט הוא מצב בו עדשת העין הטבעית סובלת מעכירות וגורמת לטשטוש ראייה, ובמקומה מושתלת עדשה מלאכותית חדשה בהירה וחדה.
קטרקט הוא מצב בו עדשת העין הממקדת את קרני האור איננה שקופה לגמרי ולא נותנת תמונה ברורה וחדה. כאשר יש על העדשה עכירות מדובר בקטרקט, הוא גורם לטשטוש בראייה והבעיה מתקדמת ומחמירה עם הזמן. תחול ירידה משמעותית באייה וטשטוש תמונה. ירידה בראייה בלילה. החלפת משקפיים תכופה. דיפלופיה- ראייה כפולה בעין אחת, היזקקות לתאורה חזקה כדי לראות. שינוי
בראייה של צבעים. את כל אלה יאבחן רופא עיניים.
הסיבה הכי נפוצה לעכירות העין- היא גיל מתקדם והלקות מופיעה לרוב בין הגילאים 60-70 אולם גם בצעירים יותר. היא אופיינית לאנשים הסובלים מהפרעות תזונה, סכרת, מחלות מטבוליות הנגרמות בשל חוסר באנזים מסוים המוביל להצטברות של חומר ברקמות הגוף, עקב תרופות לעיניים המכילות סטרואידים. חשיפה ממושכת לשמש וכן יש הסובלים מקטרקט מולד.
כאשר קיים בעין או בשתי העיניים קטרקט שלא מפריע למטופל, יש להסתפק במעקב אצל רופא עיניים. ישנם מקרים בהם, ככל שההחמרה מתקדמת מחליף המטופל משקפיים חדשים עם תלונות על ראייה מוגבלת ומטושטשת. המשקפיים עשויים לדחות את הניתוח אולם זה איננו הפתרון האולטימטיבי לבעיה. בשלב חמור יותר, נפגעת יכולת חדות הראייה ופוגעת בשגרת החיים. הפתרון הרפואי היחידי הוא ניתוח להסרת הקטרקט, לאחר מכן יש להתאים למטופל משקפיים לאחר ניתוח קטרקט.
את ניתוחי הקטרקט עושים לרוב אנשים מבוגרים. כיוון שהניתוח נעשה בהרדמה מקומית, אין שום מניעה לעשותו. הפונים לניתוח הם מי שסובלים מקטרקט וראייתם כבר לקויה מאוד, והם שואפים לראות בצורה יותר חדה וברורה. גם מבוגרים ובעיקר מי שסובל מירידה בשמיעה, חייבים ראייה טובה כדי לשמור על עצמאותם ועל אורח חיים תקין ובטוח, להימנע מנפילות, היתקלות במכשולים, תאונות או חבלות וכן ליצור באמצעות ראייה טובה – תקשורת נכונה עם הסובבים. ראייה לקויה עלולה לגרום לדיכאון וכן לירידה קוגניטיבית.
מומלץ לפנות לניתוח קטרקט עם הופעתו בעין, ולא בהתאם להמלצת העבר להמתין עד שהקטרקט יהיה בשל שכן, ככל שהניתוח מתבצע במצב החמרה, כך קשה יותר טכנית לבצע אותו.
כדי לרכוש משקפיים ולבצע התאמת משקפיים לאחר ניתוח קטרקט, מומלץ להמתין כ-4 שבועות ממועד הניתוח ואחרי ביקורת מעקב אצל המנתח. אם לא מאבחנים חלילה בצקת ואין סיבוכים כלשהם אחרי הניתוח, יש לגשת לחנות משקפיים אצל אופטומטריסט מוסמך כדי להתאים למטופל משקפיים חדשים שכפי הנראה יקבלו מספר שונה מזה שהשתמש המנותח טרם הניתוח. ממועד הניתוח ועד הזמנת המשקפיים החדשים, מומלץ להמשיך ולהרכיב את הזוג הקודם. הוא מגן על עיני המנותח ומתקן את הראייה עד הבדיקה אצל האופטומטריסט.
עם התקדמות הטכנולוגיה בתחום ייצור עדשות פרימיום, יידרשו חלק מהמנותחים להמשיך ולהרכיב משקפיים משום שהם סבלו לא רק מקטרקט אלא מלקויות ראייה נוספות אותן לא יכולה לתקן העדשה החדשה. מי שלמשל הרכיב משקפיים עם צילינדר, יזדקק להם גם אחרי השתלת עדשה מסוג פרימיום מולטיפוקל שלא יכולה לטפל בצילינדר.
למטופלים אחר ניתוח קטרקט מומלץ גם להרכיב משקפי שמש אופטיות שכן לאחר שהקטרקט חסם חלק ניכר מהאור, כעת עם עדשה חדשה וברורה, הם עלולים להסתנוור.
לרשות המנותח יש כמה אפשרויות של השתלת עדשות פרימיום בניתוח קטרקט. בחירת העדשה תקבע התאמת משקפיים לאחר ניתוח קטרקט. יש מספר עדשות פרימיום:
חשוב לציין כי התאמת משקפיים לאחר ניתוח קטרקט חייבת להיעשות אצל אופטומטריסט מומחה בתחומו בעל ניסיון רב. רבים המקרים בהם ההתאמה אינה נכונה ומי שסובל מכך הם המנותחים. לכן חשוב לא להתפשר וללכת אל חנות משקפיים ברחובות (או לפי אזור מגורכם) ולחפש רק בעלי מקצוע מיומנים.
ניתוח קטרקט הוא אחת הפרוצדורות הניתוחיות הנפוצות ביותר כיום, כאשר מטרתו היא להחליף את העדשה העכורה של העין בעדשה מלאכותית זמנית או קבועה. למרות שהניתוח מסייע לשקם את הראייה, לעתים קרובות נדרש שימוש במשקפיים לאחר הניתוח כדי להשלים את התיקון ולהבטיח ראייה חדה.
משקפיים אחרי ניתוח קטרקט נדרש ברוב במקרים משום ששתל העדשה המלאכותית המוכנס במהלך הניתוח אינו יכול תמיד לתקן באופן מושלם את כל בעיות הראייה שהיו קיימות בעין לפני הניתוח. השתל מחליף את העדשה הטבעית שהוסרה, אך אינו מתקן תקלות כמו קוצר ראייה, רוחק ראייה או צילינדר שנבעו ממבנה וצורת העין. ולכן, במקרים רבים נדרשים המשקפיים כדי לתקן את הליקויים הנותרים ולאפשר ראייה תקינה לחלוטין. בנוסף, לאחר ניתוח קטרקט עלולות להתפתח בעיות ראייה משניות כמו פרסביופיה (קושי בראיית קרוב) אצל אנשים מעל גיל 45 בשל אובדן הגמישות של העדשה, מה שקורה באופן טבעי. במקרים כאלה, משקפיים או עדשות רב-מוקדיות נדרשות כדי לאפשר גם ראיית רחוק וגם ראיית קרוב.
קיימים כיום מספר סוגים שונים של עדשות ושתלים המוכנסים לעין במהלך ניתוח להסרת קטרקט, והבחירה ביניהם משפיעה על הצורך העתידי במשקפיים. הנה הסוגים:
בחירת סוג העדשה המתאימה נעשית לפי צרכי הראייה של המטופל וסגנון החיים שלו. יש גם לקחת בחשבון את גילו ואת היכולת הפיזית שלו להסתגל לשינויים בראייה.
התשובה לשאלה אם הצורך במשקפיים לאחר ניתוח קטרקט הוא זמני או קבוע משתנה ממקרה למקרה, ותלויה במספר גורמים. במקרים רבים, הצורך הוא זמני וחולף עם השלמת תהליך ההחלמה. לאחר תקופת המעבר הראשונית בת כ-8-12 שבועות לאחר הניתוח, הראיה מסתגלת לעדשה החדשה והרופא יכול לתת מרשם מדויק למשקפיים מתקנות לשנה הבאה והלאה.
אולם, במקרים אחרים הצורך במשקפיים יכול להיות קבוע וצפוי להימשך לאורך חיי המטופל. זה עלול לקרות אם שתל העדשה אינו מתקן לחלוטין את הליקוי בעין, או אם מתפתח עם הזמן ליקוי נוסף כמו ירידה בגמישות העדשה או בעיות רפרקציה חדשות. גורמים נוספים הקובעים אם הצורך הוא קבוע הם גיל המטופל, מצבו הבריאותי ועוצמת הליקויים הקיימים לפני הניתוח. גם לאחר שהוגדרו כצורך קבוע, עשוי להידרש חידוש המשקפיים מעת לעת בהתאם לשינויים הנוספים בראייה הצפויים עם הזדקנות המטופל.
בחירת זוג המשקפיים המושלם לאחר ניתוח קטרקט מצריכה התייחסות לפרמטרים הבאים:
לאחר ניתוח קטרקט, העין עדיין רגישה במידת מסוימת, ולכן חשוב להקפיד על שימוש נכון ובטוח במשקפיים. ראשית, יש לשמור על ניקיון המשקפיים ולחטא אותם בקביעות כדי לא להכניס לכלוך או חיידקים לעין. בנוסף, אסור לשפשף או לנקות את העדשות חזק מדי. מומלץ גם להימנע משינה עם המשקפיים כדי לא ליצור לחץ מיותר על העין וסביבתה. ולצד כל אלה, רצוי להימנע משהייה ממושכת עם המשקפיים ולתת לעין לנוח מדי פעם.
בשנים האחרונות חלו חידושים משמעותיים בתחום הטכנולוגיות לניתוחי קטרקט והשתלים, המספקים פתרונות חלופיים לצורך במשקפיים לאחר הניתוח. אחד השיפורים המשמעותיים הוא היכולת לתכנן את השתל כך שיתאים באופן אישי לתיקונים הדרושים למטופל כמו קוצר ראייה, אסטיגמטיזם או ליקויים אופטיים מורכבים אחרים.
טכנולוגיה נוספת כוללת שתלים עם רצועות אסטיגמטיות שתוכננו עם זווית נמוכה וצורת עדשה מיוחדת הממזערת את האסטיגמטיזם והצורך במשקפיים לאחר הניתוח. פריצת דרך אחרונה היא שתלים המאפשרים התאמה של העדשה לאחר הניתוח באמצעות קרני לייזר, כדי למנוע את הצורך בחישובים מדויקים מראש.
בנוסף, ישנם כיום חברות המפתחות ציוד וטכניקות ניתוחיות לתיקון ראייה משלים באמצעות קרני לייזר לאחר ניתוח קטרקט, במטרה לכוון את הראייה לרמה החדה ביותר האפשרית ולייתר את הצורך במשקפיים.
חשוב מאוד לפנות לאופטומטריסט מקצועי ומנוסה לצורך התאמת משקפיים אחרי ניתוח קטרקט, ממספר סיבות חשובות:
ויז'ן קליניק הוא המקום הנכון לפנות אליו. אם עברתם ניתוח קטרקט ואתם זקוקים למשקפיים, תוכלו לעבור במכון את כל הבדיקות הנדרשות וההתאמות, כדי ליהנות ממשקפיים שנכונים ומדויקים לכם לראייה חדה וטובה. לפרטים נוספים אודות שירותי המכון ומענה לכל שאלה, צרו אתנו קשר בטלפון 077-4060344. נשמח לעמוד לרשותכם ולעזור בכל עניין ובקשה.
משקפיים אחרי ניתוח קטרקט