סובלים מיובש ועייפות עינית אחרי שעות ארוכות עם עדשות מול...קרא/י עוד
מהי היפרופיה?
HYPEROPIA (רוחק ראייה) היא ליקוי ראייה בו אדם יכול לראות עצמים רחוקים ממנו בצורה ברורה, אך עצמים קרובים יותר נראים מטושטשים. זה קורה כאשר גודל העין קטן יותר מהממוצע לגיל וגורם לקרני האור להישבר בצורה לא נכונה, תוך מיקוד התמונה אחרי הרשתית במקום על הרשתית. רוחק הראייה מופיעה לרוב מילדות או בגיל ההתבגרות במידה והעין גדלה בקצב נמוך מהממוצע.
הקושי באיתור היפרופיה
בהיפרופיה ובמיופיה (קוצר ראייה) מקבלים תמונה מטושטשת, אולם, בהיפרופיה לא פשוט לאתר את הבעיה. המוח שמזהה את טשטוש הראייה נותן פקודה לשריר המפעיל את העדשה התוך עינית לבצע התאמה (אקומודציה), והתוצאה היא שהעדשה משנה את צורתה ומתקנת את השבירה של קרני האור. הבעיה היא שהתיקון שעושה העדשה גורם לתופעות לוואי כמו מאמץ יתר של שרירי העיניים. בליקויים חמורים יותר מאמץ זה עלול לגרור עייפות לאחר קריאה, טשטוש ראייה לאחר יום לימודים או עבודה מול מחשב, כאבי ראש, כאבים מסביב לעיניים, עייפות, אי נוחות בראייה, אובדן פוקוס בעבודה מול מחשב או בקריאה. במקרים קיצוניים יותר התיקון אף עלול לגרום לפזילה פנימה של העין, ואף לעין עצלה (אמבליופיה) בעיקר אצל ילדים.
סוגי היפרופיה
סמויה : ליקוי עד מספר 1.00+ ללא השפעה על איכות החיים והראייה, ולכן לרוב לא מצריך טיפול. הליקוי יורגש לרוב רק לקראת גיל 40 בקושי בתפקוד מול מחשב או בקריאה.
גלויה : ליקוי גדול יותר מ +2.50 שלרוב משפיע על איכות החיים ואיכות הראייה -דורש תיקון וטיפול.
פתולוגית: נדירה יותר, ונובעת כתוצאה מפציעות ומחלות קרנית או מחלות כלליות מסוימות.
זמנית או חולפת: מתרחשת כתוצאה מנטילת תרופות מסוימות לתקופה קצובה ולרוב תחלוף עם הפסקת הטיפול התרופתי.
מהם הגורמים להיפרופיה?
הגורמים הם לרוב מולדים:
גלגל עין קצר – פחות מ24 מ"מ
קרנית שטוחה מהממוצע
עדשה תוך עינית לקויה
התסמינים להיפרופיה
ילדים – יש לשים לב לתופעות של פזילה אצל ילדים או צמצום העיניים כאשר הם מסתכלים על משהו מקרוב, כמו ספר, או מסך טלוויזיה או מחשב. גם כאשר הילד מראה חוסר ריכוז או מסרב לקרוא ספר או להכין שיעורים מעל חמש דקות רצוף, הדבר יכול להיות קשור להיפרופיה, וכדאי לא להשתהות ולגשת להיבדק.
אנשים בגילאי 20-40 – ההיפרופיה תתבטא בכאבי ראש ,עייפות , ראייה לא טובה מקרוב, בעיקר לאחר עבודה ממושכת מול מחשב או קריאה. ככל שהמספר גדול יותר כך נדרש יותר לתקן את הליקוי. לרוב, עד גיל 40 התיקון האוטומטי שהעדשה עושה אמור לעבוד, אולם היכולת הזו הולכת ופוחתת עם הגיל, ובגילאים מבוגרים העין כבר לא מסוגלת לתקן לבד את כל הליקוי או חלקו ומתקבלת ראייה מטושטשת גם למרחוק.
מה ההבדל בין רוחק ראייה (היפרופיה) לבין זוקן ראייה (פרסביופיה)?
אמנם רוחק ראייה וזוקן ראייה, גורמים לקשיים בראייה לטווח קרוב, אולם הם נובעים מסיבות שונות. כשמדובר על זוקן ראייה, עדשת העין עצמה הופכת לנוקשה יותר, מה שפוגע במיקוד קרני האור ברשתית העין. בעוד שברוחק ראייה, כאמור, האיבר המשפיע הוא קרנית העין או גלגל העין, מה שמביא לכך שקרני האור עוברים את הקרנית ומתמקמים בחלקה האחורי.
בנוסף, זוקן ראייה קשור גם בגיל העדשות, כלומר: ככל שהגיל עולה , הסיכוי לזוקן ראייה גדל ואילו רוחק ראייה אופייני, כאמור, בעיקר לילדים.
היפרופיה | רוחק ראייה | פרסביופיה | תסמינים